Birgitte Söndergaard en mångfacetterad konstnär. Med egna ord verkar hon i en ständig förändringsprocess. Hon menar sig vara fullständigt orädd för nya utmaningar inom måleri, skulptur och installationskonst. Där lyckas hon släppa kontrollen till en okontrollerad suggestivt behärskad kontroll av den intensiva kreativiteten i både färg och form.
För de flesta är hon nog mest känd som skådespelerska. Till filmer hon medverkat i hör; Se upp för dårarna från 2007, Bilar från 2006, Känd från tv från 2001, Ett litet rött paket. Drömmen om Elin från 1999, Illusioner från 1994, Zorn från 1994, Lindas längtan från1989, Offren även den från 1989. Många anser att det är genom filmen SOS – en segelsällskapsresa från 1988 som Birgitte ficks sitt genombrott och kom att bli känd för den svenska publiken i stort.
Från aktris till måleri
Det var 1994 då Söndergaard spelade en känd dalkulla i storfilmen Zorn om konstnären Anders Zorn, hon kom i kontakt med måleriet igen. Hon hade redan i ungdomen ägnat sig åt måleri. Måhända var filmen om Zorn en knuff på vägen mot en ny karriär för Birgitte. Några år efter filmen började hon själv ägna sig åt måleriet. Genom måleriet utforskar hon bland annat djupare aspekter av sig själv och tillvaron. Det är möjligt genom hennes fokus på arbetet som konstnär. Birgitte har fler strängar på sin konstnärliga ådra, hon målar, tecknar och skulpterar. Birgitte är autodidakt på måleriets bana. Det vill säga hon är självlärd. Hennes verk är företrädesvis målade i olja och pastell/akvarell.
Inspiration från Cobra
Intressant nog är Birgitte Söndergaard inspirerad av Cobra-gruppen. En annan stor svensk konstnär, norrlänningen Bengt Lindström, fann också inspiration från den gruppen. Hennes stil räknas som expressivt figurativt måleri. Ibland är hennes verk ren abstrakt expressionism. Hon har deltagit i ett antal separat- och samlingsutställningar i Sverige och övriga Europa. och är representerad i många offentliga miljöer och hos privata samlare i bland annat Sverige, Frankrike, Italien, USA och Finland.
Birgitte Söndergaard har ställt ut på Louvren i Paris och då i en jurybedömd konstsalong.
Boken hon skrivit
Birgitte har även skrivit en bok med titeln Råttmannen kom fram som publicerades 1995. I boken belyser Birgitte Söndergaard de svårigheter som uppstår för att lyckas få alla delar i livet att fungera tillsammans i vardagen.