Varje konstnär tillbringar en stor del av sin tid på sin arbetsplats, ateljén. En besökare kan tycka att studion som en konstnär arbetar i kan verka kaotisk, med paletter och färger överallt. Men det är i studion som de stora verken kommer till. I Sverige finns det många konstnärer som alla behöver trygga och säkra ateljéer att vistas i, så att deras arbete inte blir förgäves om verken skadas av exempelvis lokaler med läckande tak.
Genom att anlita DM Tak kan du som konstnär se till att din ateljé är i gott skick med säkra tak som läggs på ett professionellt sätt. När taket är tätt finns det ingen risk att det regnar in och att det blir mögel eller fuktskador på dina tavlor och pannåer. DM Tak utför allt från kulturmärkta plåttak till enkla plåttak, så du kan få hjälp med alla sorters takarbeten oavsett hur ditt ateljéhus ser ut.
Kända svenska ateljéer
Prins Eugens ateljé ligger högst upp på Waldemarsudde i Slottet och är där dess största rum med en takhöjd på cirka fem meter. Åt norr vetter ett stort fönster som ger konstnären ett behagligt och jämnt ljus att arbeta i. Prins Eugen (1865-1947) var konstnär och även prins av Norge och Sverige samt hertig av Närke. Som yngste son till kung Oscar II och drottning Sofia var han privilegierad från start och reste år 1885 till Italien, Syrien och Egypten. Han hade börjat måla redan vid denna tid. Under nyåret 1887 kom han till Paris och ägnade sig där åt konststudier. Han skapade finstämda naturstudier med kärleksfulla detaljer i. Exempel på hans verk är Morgonstämning, Månuppgång och Våren.
Prins Eugen var friluftsmålare och målade och skissade mycket utomhus. Under sexton somrar på Tyresö som ligger söder om Stockholm blev han inspirerad av den variationsrika och vackra naturen. Hans landskapsbilder påbörjades ofta utomhus under somrarna och färdigställdes sedan i hans ateljé under vintertid.
Under 1900-talets första hälft var skulptören Carl Eldh en av de mest anlitade konstnärerna i Sverige. Han levde och arbetade under tre decennier i sin ateljé som idag är museum. Ateljén är inhyst i en ovanlig träbyggnad som ritades år 1919 av Ragnar Östberg, som är arkitekt och står bakom Stadshuset i Stockholm. I museet går flera hundra verk att beskåda från Eldhs yrkesgärning som konstnär. Här finns statyetter från hans studieår i Paris, skisser och porträttbyster samt förlagor som gjorts till kända verk som Löparna, Ungdom, Brantingmonumentet och Titanen. Museet är beläget i den idylliska Bellevueparken som ligger strax intill Vasastan i Stockholm. Den vackra utsikten över Haga och Brunnsviken övertygade Carl Eldh att detta var rätt plats för hans ateljé.