Att påstå att Carl Larsson är en av Sveriges mest populära konstnärer vore en underdrift. Carl Larsson är Sverige förkroppsligad. Carl och hans maka, tillika konstnären, Karin skapade tillsammans bilden av det svenska folkhemmet. Bilden av den röda stugan i den vackra svenska naturen, med alla de söta barnen i sina fina kläder designade och sydda av Karin, har blivit sinnebilden för det trygga folkhemmet som vi fortfarande alla trånar efter. Någonstans bakom de moderna inredningsmagasinens glättiga interiörer finns en längtan efter det idealiska hemmet, där alla detaljer är perfekt synkade och smälter samman till en fulländad harmoni. Barnen, föräldrarna, möblerna, kläderna, allt är avstämt och bildar tillsammans balanserad perfektion. Karinförklädet har visserligen blivit en klassiker, klädstilen är självklart omodern och möblerna daterade, men drömmen om det fullkomliga lever vidare. Inspirationen hade han delvis hämtat från den engelska ’Arts and Crafts’ rörelsen men Carl Larsson lyckades omvandla den till en svensk version med rötter i svensk allmogestil.
Kom från fattiga förhållanden
Carl Larsson föddes in i fattigdom. Föräldrahemmet låg först i Gamla stan, sedan i ruffiga kvarter i den del av Ladugårdsgärde som senare skulle bli Östermalm. Genom förutseende lärare och hårt slit lyckades han komma in och avsluta en utbildning vid Konstakademien i Stockholm. Under ungdomsåren fick han också många illustratörsjobb, bland annat illustrerade han H.C. Andersons sagor och Topelius ’Fältskärns berättelser’. Efter det for han till Frankrike där han fortsatte måla och så småningom träffade konstnären Karin Bergöö som han sedan gifte sig med. Karins far var född i en stuga i Sundborn i Dalarna som kallades lilla Hyttnäs och där bosatte sig familjen efter några år. Idag heter den Carl Larsson-gården och har blivit ett ”Mecka” för Carl Larsson-entusiaster från hela världen och här skapade Karin och han sitt livsverk. Förutom hemmet i Sundborn skapade Larsson även en del muralmålningar. Ett exempel som kanske inte är så känt är de Carl Larsson-målningar i en skola i Göteborg som smyckar skolans trapphus. När Larsson målade dem i slutet av 1800-talet var det ett flickläroverk, men är nu känt under namnet Victoriaskolan.
Känd över hela världen
Hans mest kända muralmålning är annars ’Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523’ som pryder den pampiga foajén på Nationalmuseum. Till den andra delen av trapphuset i det då nybyggda muséet målade han ’Midvinterblot’ i olja men det kom först på platsen enligt Larssons önskemål långt efter hans död. Carl Larsson blev begravd i familjegraven vid Sundborns kyrka. på begravningsbyråguiden hittar du all information om hur en begravning går till nu för tiden. Carl Larssons konstnärliga arv är förstås alla hans kända målningar, både de storslagna verken och alla familjeidyllerna. Men hans egentliga livsverk var att tillsammans med Karin skapa ett uttryck för den svenska kulturen och nationen som lever kvar flera århundraden senare. Idag hänger hans verk förutom på olika ställen runtom i Sverige, i Uffizierna i Florens, Alte Nationalgalerie i Berlin, Statens Museum for Kunst i Köpenhamn och Musée de Luxembourg i Paris, för att bara nämna några ställen.