Eugène Jansson, blåmålaren

Scenen är Stockholm på 1860-talet. Inom loppet av några få år föds två konstnärer som delar förnamnet Eugène, men där slutar likheterna. Som son till kung Oscar II föddes Prins Eugen rakt in i den förmögna ätten Bernadotte. Han kunde därför leva ett långt och innehållsrikt liv fyllt av utlandsresor.

Svår uppväxt

Eugène Jansson (f. 1862) däremot, var äldste son i en fattig arbetarklassfamilj och levde ett relativt kort liv kantat av hälsoproblem. Jansson visade tidigt talang för det konstnärliga, men att liksom Prins Eugen studera utomlands gick inte – de resurserna saknades! Efter några år i målarskola och på Konstakademien inledde Jansson sin bana med att måla stilleben, liksom så många andra nybakade konstnärer.

Karriären tar fart

En flytt till Söders höjder fick dock stor betydelse för hans uttryck. Går du själv i flyttankar för att få en nystart? Då kan bostadsportalen Boneo vara något för dig. Surfa in på boneo.se och ta del av pågående och kommande försäljningar i ditt favoritområde. Från sin nya utgångspunkt på Timmermansgatan hittade Jansson de motiv och miljöer som han främst kommit att förknippas med. Trånga gatubilder och stämningsfulla vyer över Riddarfjärden, ofta badande i ett blåaktigt skymningsljus. Nu korsades vägarna för de två Eugen(e)-konstnärerna, för prinsen blev en stor beundrare av Janssons måleri. Han köpte åtskilliga verk till sitt hem på Waldemarsudde, dit han även införskaffade tavlor av berömdheter som Anders Zorn och Carl Larsson. Waldemarsudde var prinsens drömboende, du kan hitta ditt på Boneo.

Ändrade stil

Så småningom tröttnade Jansson på blåmåleriet. Istället gick han in i en ny fas där han avbildade mer eller mindre nakna och atletiska manskroppar. Miljöerna var i badhus och gymnastikhallar. Dessa motiv ska ses i skenet av Eugène Janssons homosexualitet, något som det på grund av den då rådande lagstiftningen inte gick att tala öppet om.

På senare år har det varit flera stora Jansson-utställningar, exempelvis på Liljevalchs 1998 och just på Waldemarsudde 2012.