En av sin tids stora konstpersonligheter var målaren Marcus Larsson från Åtvidaberg. Han blev känd för sina dramatiska, nationalromantiska landskapsbilder. Dånande vattenfall och mystiska
sjömotiv. Som så många andra på sin tid var han inspirerad av de stora romantikerna på kontinenten, dit han också sökte sig när han studerade på konstakademien i Dusseldorf och senare blev en del av rörelsen som blev till där: Dusseldorfskolan.
Det finns en anekdot som illustrerar eldsjälen Larssons passion för bildkonsten. Efter att han hade varit på kontinenten och tjänat sig en förmögenhet på sin konst återvände han till Sverige och lät bygga en ateljé i sin hemstad Åtvidaberg. Stor var den, sägs det. Han hade planer på att starta en skola där, som aldrig blev av eftersom ateljén dessvärre brann ner. Det sägs att Larsson sprang in bland lågorna för att hämta ut sina verk. Det måste ha varit hemskt att se sitt livsverk förstöras bland flammorna.
Vi fortsätter på samma dramatiska melodi med att beskriva det som Larssons konst frammanar i oss. Känslan som hans målningar väcker påminner om hur det är att se en riktigt vacker naturscen ackompanjerad av mäktig musik. Tankarna går till BBC:s serie Planet Earth. Larssons liv och konst rimmar väl med uppfattningen om det romantiska skapargeniet, en tanke som var väldigt populär på sin tid (och är det än idag). Geniet som står i en rentav magisk kontakt med naturen och det översinnliga. En människa eller nästintill halvgud som så att säga tolkar naturen åt oss och delar med sig av dess hemligheter för den som är nyfiken.
Om ni inte redan fått uppleva hans konst på nära håll är det verkligen hög tid att ni gör det. Även utan ett större konstintresse är målningarna klart sevärda, just för att de framkallar känslor i nästan alla. Hans målningar brukar visas med mer eller mindre regelbundna mellanrum på Nationalmuseum, som har en bra samling. Se även till att hålla reda på media så att ni inte missar en chans att se hans verk på riktigt. De stora internationella tidningarna skriver en hel del om konst. Även de svenska har levande kulturdelar med skickliga journalister och kritiker som skriver. En spännande utställning som är sevärd är denna, även om den berör tiden efter Larsson mer än hans samtid.
Om det visar sig vara svårt att få se ett av hans verk i verkligheten så är en vacker bricka aldrig fel. Även om det kanske inte alltid är hans motiv som finns på dem, så kan det säkerligen finnas andra konstnärer och designer vars motiv finns, som likafullt är inspirerade av naturens krafter och kanske framförallt mönster. För många konstnärer och formgivare är naturen som en outtömlig källa för inspiration. Vissa går till och med så långt att de påstår att naturen är dem överlägsen som konstnär och skapande förmåga.