Anders Zorn

Anders Zorn är en av våra största nationalromantiska konstnärer och få, om ens någon har skapat lika sensuella kvinnobilder, lika levande vatten eller lika slående porträtt. Zorn föddes i Utmelands by i Mora den 18 februari 1860. Förutom att vara en av Sveriges största konstnärer uppskattades han även i USA, särskilt för sin porträttbilder av presidenter och företagsledare. Han träffade aldrig sin pappa, Anders kom till genom en hastig romans mellan Grudd Anna Andersdotter och bryggmästaren Leonard Zorn från Bayern i Tyskland. Anders kom att växa upp hos sina morföräldrar de första åren och tack vare ett arv från sin far kunde han börja studera.

Studenttid och hans tavlorMora, Sweden - September 21, 2015: Back view of Zorngarden in Mora, Sweden. While it used to be home of the swedish painter Anders Zorn, it serves as a museum nowadays.

Anders Zorn började att studera vid Enköpingsläroverk från tolv års ålder och det var här han fick sina första lektioner i teckning. Pappans arv räckte även för vidare studier vid Kungliga Akademien för de fria konstarterna i Stockholm. Under denna tiden började han arbeta i trä, men snart blev måleriet hans fokus. Han blev mycket uppmärksammad och uppskattad som porträttmålare och han fick ofta i uppdrag av rikare familjer av måla av dem. På ett av dessa jobb träffade han sin blivande fru Emma Lamm. Anders Zorn reste mycket och på dessa resor fick han inspiration till sina tavlor. Många av dessa verk hänger idag på Zornmuseet i Mora, där finns även hans första träsniderier. Om du vill bekanta dig mer med Zorn och Dalarnas äldre tider rekommenderas ett besök på Gammelgaarden. En spännande Tidsresa ska locka besökare till Zorns gammelgård – ett utflyktsmål för hela familjen. Ett 40-tal byggnader vid Siljans strand bildar en fin samling av timmerhus, däribland Sveriges äldsta från 1200-talet. I Zorns hus visas textilier som varit i paret Zorns ägo.

Hans fru inspirerade

Anders och Emmas två första år blev väldigt kringflackande, slutligen slog de sig år 1888 ner i Paris. Där kom de att ha sin bas under åtta år, även om de även under denna tid ofta var ute på resor. Sina somrar spenderade de i Sverige och ofta på Dalarö i Stockholm. Zorn verkade inspireras av sitt äktenskap, sina första år efter giftermålet utvecklades hans målningsstil konstant. Det var även under dessa första år som han skapade de kända Törnsnåret och Sommarnöje. Den första går att se i original på Zornmuseet, den andra är i privat ägo, men en skiss finns på Zornmuseet. Under Zorns livstid var han mest känd som en skicklig porträttmålare. Detta bidrog till av han bland annat fick uppdrag av de båda amerikanska presidenterna Grover Cleveland och William Taft. Det senare porträttet hänger än idag i Vita Huset. I slutet av 1800-började Anders Zorns arbete med det som vi i Sverige kanske mest känner honom för, nämligen att måla nakna kroppar ute i naturen. Över dessa målningar vilar en otrolig känsla och som betraktare upplever man en speciell stämning.