Carolina Falkholt

Carolina Falkholt är av vissa kanske mer känd under sin pseudonym Blue. Hon föddes i Göteborg år 1977, och har sedan dess etablerat sig som en internationell konstnär som framförallt riktar in sig på graffitti. Falkholt själv sammanfattar ibland sin konstnärliga verksamhet med det egna begreppet ”graffitta”.

Falkholt flyttade från Göteborg till Stockholm då hon fortfarande var tonåring för att gå på Kristofferskolan, en waldorfskola. Det var i samband med detta som hon började måla graffitti under sin pseudonym Blue. Hon påbörjade sin internationella karriär i mitten på 1990-talet, då hon flyttade till New York och blev medlem i grupperna The Fantastic Partners och Hardcore Chickz. Hon försörjde sig på att skapa graffittimålningar runt om i staden åt ett skivbolag, Rawkus. Efter fyra år flyttade hon tillbaka till Sverige, och hon är numera verksam i sin hemstad, Göteborg.Carolina_Falkholt,_Holmgatan,_Härnösand

Många svenskar hörde talas om Falkholt för första gången i samband med en väggmålning som hon gjorde på en högstadieskola i Nyköping, på uppdrag av kommunen. Kommunen hade då tänkt sig en målning med havsmotiv, men Falkholt höll sig istället till sin stil ”graffitta”, och målade en kvinnokropp med tillhörande vagina. Kommunen bad då Falkholt komma tillbaka för att måla om sitt verk ”till något mer subtilt”. Detta gjorde att händelsen uppmärksammades i media, och Falkholt själv uttalade sig och sade att hon kände sig ”förfärad och beklämd” över att kommunen bad henne måla om ett färdigt verk. Hon menade att hon inte förstod varför kommunen anlitat en konstnär att måla väggen om de bara var ute efter ”en harmlös utsmyckning”. Till en början sade kommunen att de skulle måla över verket, eftersom de inte ansåg att motivet var passande i en skola där elever inte kan välja om de vill se målningen eller inte. Efter många turer, som bland annat innefattade en enkätundersökning bland eleverna, beslutades det dock att målningen skulle få vara kvar på skolan. Rektorn, Harke Steenbergen, hade inga problem med målningen, utan såg tvärtom ”många pedagogiska fördelar” med verket.

Om du liksom Falkholt inte tycker att det kvinnliga könsorganet är opassande, utan vackert och en symbol för kvinnans sexualitet, hittar du alla sexleksaker som behövs för att uttrycka den sexualiteten på Vuxen.se.