Djurberg & Bergs underliga växtlandskap

Konstnärsduon bestående av skulptören Nathalie Djurberg och musikern Hans Berg skapar surrealistiska och mörka verk med suggestiv musik och underliga växtlandskap. I en värld full av gigantiska fantasifulla blommor, fåglar, krokodiler och andra varelser händer det konstiga saker och betraktaren får se världen komma till liv genom inspelade animationer. Ett av deras verk såldes nyligen på auktion till rekordpris.

En mörk surrealistisk värld

Som betraktare är det lätt att bli hänförd av att gå in i den speciella värld som konstnärsduon skapar tillsammans. Musik, fysiska objekt och projicerade animationer ger en helhetsupplevelse där betraktaren kan gå från rum till rum och låta sig ryckas med till nya världar och sinnesstämningar. Gigantiska blommor och växter av lera delar rum med underliga varelser som till synes verkar hämtade både från fantasin, från verkligheten och från figurer i gamla leranimationer. Animationerna visar hur figurerna – såväl växter som djur och fantasifigurer – interagerar på de mest underliga sätt. Nathalie Djurberg och Hans Bergs konst berör ofta teman som sex och våld med ett mörkt och surrealistiskt uttryck.

Stora framgångar de senaste åren

Intresset för denna konstnärsduo har ökat stadigt under senare år. Under 2018 visade Moderna Museet i Stockholm utställningen ”En resa genom träsk och förvirring med små glimtar av luft” och nyligen såldes ett av deras verk för tjugo miljoner kronor på auktionshuset Bukowskis. Försäljningen väckte stor uppmärksamhet då det är det högsta slutpriset som någonsin klubbats för samtida konst i Sverige. Verket ”Crocodile, Egg, Man” föreställer en finlemmad och propert klädd man i röd dräkt med fluffiga byxor och en svart mantel. I den vänstra handen håller han en spade, och i den högra handen håller han i något som påminner om ett gäng potatisar. Bredvid mannen står en taggig krokodil med illmarig blick och spretande tänder och försöker balansera på ett ägg.

En unik konstnärsduo

Nathalie Djurberg föddes 1978 och utbildade sig bland annat på Malmö Konsthögskola. Hennes skulpturer är tillverkade av lera med inslag av andra material såsom metalltråd, tyg, akrylfärg, lim och silikon. Centralt i konstnärskapet är samarbetet med Hans Berg och de animationer som skulpturerna blir skådespelare i. Sedan några år tillbaka signerar de båda två sina verk tillsammans. Hans Berg är musiker och komponerar med elektroniska instrument. Förutom samarbetet med Djurberg producerar han även techno. I en film från Moderna museet som producerades i samband med utställningen 2018 beskriver konstnärsduon hur de arbetar nära och parallellt för att komma vidare i skapandet. De bägge konstnärerna med sina egna uttrycksmedel inspirerar varandra och skapar tillsammans de verk som senare ställs ut.

The Experiment

I verket ”The experiment (forest)” från 2009 får betraktarna gå runt i en skog med skulpturer av jättestora blommor. En del har skira stammar och ljusa blad som små skogsblommor och blåklockor, andra påminner om fruktiga bär med knotig och vild undervegetation. Växterna är så många att besökarna får sicksacka sig emellan dem, och det känns som en hel djungel. På väggen syns en animation där underliga figurer i religiösa dräkter utför någon slags rit, och videon fortsätter i flera scener. En tyst och dov musik ljuder med inslag klockor, både små kyrkklockor och stora gonggongs.