Ernst Josephson

Ernst Josephson föddes år 1851 i Stockholm, och han skulle leva ett relativt kort och turbulent liv. Han började studera på Konstakademien som 16-åring, och tog examen därifrån år 1876. Han fortsatte därefter sina studier i Paris och i Nederländerna. Han sade redan när han var tjugo år gammal att han skulle ”bli Sveriges Rembrandt eller dö.” Han blev också en mycket framgångsrik konstnär, men det skulle inte göra hans liv lättare.

Hans genombrott kom redan under åren i Paris efter hans examen, då han målade flera porträtt av sina vänner som ansågs som lysande. Då hade han redan tre år tidigare erhållit en kunglig medalj för hans målning ”Sten Sture den äldre befriar drottning Kristina av Danmark ur Vadstena klosterfängelse”. Under en resa till Sevilla tillsammans med Anders Zorn, som konstnärsparet företog sig år 1881, fann också Josephson sin egen stil och sitt eget uttryck.Ernst_Josephson

Trots hans framgångar gjorde dock flera motgångar att Josephsons liv slutade i tragedi. Han fick syfilis redan när han var ung, och detta följdes av ett olyckligt kärleksliv. En annan stor motgång i Josephsons liv var att hans verk ”Strömkarlen” (som idag är ett av hans mest kända verk) refuserades av Nationalmuseum. Målningen köptes dock istället av prins Eugen, som hjälpte många av sina samtida konstnärer genom att köpa deras verk till sitt hem på Waldemarsudde. Där hänger ”Strömkarlen” än idag.

Runt år 1888 befann sig Josephson i Bretagne och var utfattig. Han utvecklade en rad vanföreställningar, bland annat att han var Gud och Kristus, och togs sedermera in på hospital i Uppsala. Han diagnosticerades med paranoia, vilket idag motsvarar schizofreni. Han flyttade så småningom till Stockholm, där han togs om hand av två damer fram tills att han dog, 55 år gammal.

Förvisso har konstnärer historiskt ofta varit ett bekymrat släkte, med problem som fattigdom, drogproblem och, som Ernst Josephsons fall, mental sjukdom. För en modern konstnär är dock kanske ett av de vanligaste problemen sömnbrist. En av de effekter som sömnbrist har på kroppen är nämligen att det sänker vår kognitiva förmåga, det vill säga vår förmåga att tänka och skapa. Arbetar man som konstnär bör man därför se till att ha en bekväm säng hemma, som man kan sova gott i. Du hittar sängar för alla smaker på Sleepo.se.