Karin Mamma Andersson

Karin Mamma Andersson heter egentligen Anna Karin Andersson, men efter att hon skämtsamt använde smeknamnet ”Mamma” under en elevutställning år 1992, blev detta hennes artistnamn.

Andersson föddes år 1962 i Luleå, men bor numera i Stockholm, där hon också är verksam som konstnär. Hon började sin konstnärliga bana genom att studera skulpturlinjen vid Konstfack, men så småningom bytte hon inriktning och började istället att år 1986 studera fri konst vid Kungliga Konsthögskolan. Hon tog sin examen därifrån 1993. Hon är idag en av Sveriges mest kända konstnärer, och har bland annat tilldelats förstapriset vid Carnegie Art Award år 2006. Hon har också utfört hedersuppdrag som att skapa Nobelprisdiplomen till pristagarna i litteratur Elfriede Jelinek (2004), Harold Pinter (2005), Orhan Pamuk (2006) och Doris Lessing (2007).800px-Orhan_Pamuk_2009_Shankbone

Anderssons konst var länge inspirerad av tekniken som målaren Dick Bengtsson använde, och hans inflytande märktes inte bara i Anderssons teknik, utan i hennes motiv. På senare år har dock hennes konst utvecklats allt mer mot ett helt eget, personligt uttryck. Hon intresserar sig mycket för landskap, och målar expressionistiskt. Hon avbildar dock ofta även scener som utspelar sig inomhus, och det lämpar sig att använda just ordet ”scener” när man talar om Anderssons konst, eftersom hennes verk ofta är uppbyggda kring en händelse, en situation eller en historia. Hon menar själv att hon inte har denna berättelse eller historia klar för sig när hon börjar med en målning, utan att den växer fram allt eftersom.

Andersson har sagt i intervjuer att hon kämpar för att fortsätta se konst som ett barn, samtidigt som hon medger att hela hennes samling av konstböcker bara baseras på bilderna (likt ett barn), och att hon inte har läst en enda av dem. Hon säger att hon ibland kan ”ha komplex” över att hon bara läser på somrarna, men att det beror på att hon är ”en lyssnande människa”, och att det är där hon ”tar in den intellektuella spisen”. Om du känner igen dig i Anderssons beskrivning, kan ljudböcker vara något för dig. Med en prenumeration på Storytel.se får du tillgång till tusentals ljudböcker varje månad, och kan inta din intellektuella spis året runt, i lyssnande form.