Lars Lerin

Lars Lerin har kommit att bli en av Sveriges mest älskade konstnärer, inte minst på grund av den utlämnande dokumentären ”För dig naken” och tv-serien ”Vänligen Lars Lerin”. Lars Lerin räknas som en av Nordens främst konstnärer inom akvarellmåleriet och har haft både samlings- och separatutställningar på olika gallerier och museer över hela världen. Den ödmjuke författaren och konstnären från Värmland skapar akvarellmålningar som inspirerats av livshändelser och reseskildringar. Sina resor har han skildrat i mer än femtio böcker som mestadels är utgivna på hans eget förlag Syntryck. I samarbete med Karlstads kommun har han också skapat konstmuseet Sandgrund.

Vänligen Lars Lerin

Vintern 2016 sändes tv-serien ”Vänligen Lars Lerin” där Lerin besökte ett antal människor som intresserade honom. I de olika programmen samtalade de sedan om livet och vilka olika vägar det kan ta. I ett av avsnitten var Lars Lerin på besök i Mikael Persbrandts ateljé och förutom livet talade de även om alkohol- och drogmissbruk, något som båda har haft problem med. De passade också på att måla tillsammans. Den hyllade och uppskattade tv-serien ledde till att Lerin vann tv-priset Ria (ett pris som delas ut av TV- och Filmproducenterna) som ”Årets profil” och han blev även tilldelad priset ”Årets tv-personlighet” på Kristallen-galan 2016.

Utlämnande självbiografisk dokumentär

”Vänligen Lars Lerin” är inte den första tv-produktionen som Lars Lerin medverkat i. 2012 släpptes dokumentärfilmen ”För dig naken” på biograferna. Filmen, som senare också visades på SVT, är filmad, producerad och regisserad av Lerins guddotter Sara Broos, som också har skrivit manus. Filmen är en utlämnande historia om Lerins krångliga uppväxt, hans tidigare liv med drogproblem och sökande efter kärleken. En kärlek som han slutligen finner i den unge dansaren Manoel ”Junior” Marques från Brasilien som Lerin idag är gift med. Dokumentärfilmen fick pris för ”Bästa dokumentär” vid Göteborgs filmfestival 2012. Samma år fick filmen även ett hedersomnämnande på Side by Side International Film Festival i Ryssland och på en filmfestival i Köpenhamn