Svenska konstnärer har genom tiderna uppskattats både internationellt och i Sverige. De allra flest känner till stora namn som Anders Zorn med sina svulstiga och vackra dalkullor eller de vackra stilrena målningarna av Carl Larsson. Det har aldrig varit någon avsaknad av talangfulla konstnärer i Sverige genom tiderna. Flera kända målningar har skapats av svenska konstnärer men som genom sitt utländska namn förblivit okänt för de allra flesta att de kommer från Sverige. Ett bra exempel är svenska konstnären Adolf Ullrik Wertmüller som målade porträtt av drottning Marie Antoinette 1785 samt 1788.
En viktig del för dagens svenska konstnärers försörjning är möjligheten att bidra till den offentliga utsmyckningen. Tyvärr behandlas ofta konst styvmoderligt av kommunpolitiker och om de inte har någon som driver konstfrågor seriöst stagnerar ofta kommunens intresse i att köpa bra konst. Det är viktigt att våra kommuner har en konstpolicy som är väl förankrad och att svenska konstnärer behandlas korrekt. För att föra både konsten och samhällsutvecklingen framåt behöver kommuner inkludera svenska konstnärer och deras alster i den offentliga utsmyckningen. Kommuners ekonomi är givetvis en viktig del för hur mycket de vill och kan avsätta för konstverk. Många gånger kan en kommun eller ett privat företag behöva hämta in professionell hjälp utifrån. Det kan handla om att exempelvis anlita en kunnig interim Business Controller från företaget Brightmill. Företaget har genom sitt konsultnätverk duktiga controllers med stor erfarenhet som kan hjälpa till med komplexa verksamheter.
När vi åker med tunnelbanan i Stockholm och kliver av vid olika tunnelbanestationer möts vi av konstnärlig utsmyckning. Konsten i Östermalmstorgs tunnelbanestation skapades av en på den tiden nydanande modernistisk konstnär, Siri Derkert. Hennes arbete, ”Ristningar i naturbetong”, kom till redan 1965 och är offentlig konst som miljoner resenärer har sett och betraktat. I Malmö skapade 2010 Gunilla Klingberg konst i Citytunnelns station Triangeln i Malmö. Hennes verk kallad ”Vardags Livets Mönster” är postmodernistisk och kommer säkerligen att uppskattas av resenärer under många årtionden. Bägge konstnärer är kvinnor som skapat konst i offentlig miljö, i detta fall olika tågstationer. I väntan på ett tåg eller för den som haft oturen att missa ett tåg finns tid att upptäcka dessa verk och kanske så småningom lära sig mer om konstnärerna.