Prins Eugen – målaren

Prins Eugen var yngsta sonen till kung Oscar II och drottning Sophia och föddes år 1865. Redan som liten visade Eugen ett stort intresse för konst och han har haft stor betydelser för konsten i Sverige. Förutom att han själv målade var han också en stor samlare av konst. Någon som vi alla kan njuta av idag eftersom han testamenterade sitt hem, Waldemarsudde samt aktier, till svenska staten. Prins Eugen gick bort 1947 och redan ett år senare kunder Waldemarsudde öppnas för allmänheten. Här kan man njuta av Prins Eugens egna konstverk, hans stora samling av konstverk samt den vackra trädgården och parken som tillhör huset. Som barn hade Prins Eugen flera konstnärer som undervisade honom i målning och teckning. När han var 20 år började han studera på Uppsala universitet och under denna tid var han också elev hos konstnären Wilhelm von Gegerfelt. Att en prins skulle välja att bli konstnär till yrket var lite kontroversiellt men något som föräldrarna till slut godkände.

Prins Eugens stora konstintresse

När Prins Eugen var 22 år gammal reste han till Paris för att studera konst där. Det var i Paris som han även började samla på konst. Endast 24 år gammal blev han invalt som hedersmedlem i konstakademin och han fick sedan representera akademin i statens inköpsnämd för konst. Under hela sitt liv var Prins Eugen engagerad i konstpolitik. Under 1890-talet spenderade han mycket tid i Tyresö och bodde då i villan Lilla Tyresö som fanns på slottets mark. Här hittade han stor inspiration och målade många vackra naturtavlor som till exempel ”Det stilla vattnet”. Hans sätt att måla fick stor betydelse för hur det svenska landskapsmåleriet skulle utvecklas. Efter sin tid i Tyresö fick Prins Eugen besittningsrätten till Waldemarsudde och flyttade dit. Förutom att måla så fick han här utlopp för sitt stora trädgårdsintresse. Han har själv planlagt parken och trädgården runt Waldemarsudde. Han tyckte även om musik vid sidan om sitt stora intresse för konst och natur. Förutom i verka och måla i Stockholms området reste prins Eugen öven till Östergötland och Österlen för att få inspiration.

Waldemarsudde – Sveriges vackraste konstmuseum

Om du vill titta på Prins Eugens alla målningar och hans stora samling av tavlor kan du besöka Waldemarsudde. På museet finns alltid även nya och aktuella utställningar av olika konstnärer. När du är här kan du också njuta av den vackra parken och trädgården som Prins Eugen planerade och anlade. I parken finns även en samling av skulpturer. På museet hittar du också restaurangen Prinsens kök där du kan avnjuta en bit mat under besöket. Museet har öppet alla dagar förutom måndag. För att läsa om vilka särskilda utställningar som museet har för tillfället så besök gärna deras hemsida. För den som som är sugen på att gifta sig så finns möjligheten att bli vigd vid Rundtemplet. En vacker plast med fantastisk utsikt över Stockholm och vattnet. Waldemarsudde är väl värt ett besök om du befinner dig i Stockholm. Efter en dag på museet är det skönt med ett bad från Sverigetunnan.se. Passa på att besöka museet nästa gång du har möjligt.