Sven Erixson

Sven Erixson, mest känd under sitt smeknamn X:et, föddes 1899 i Tumba söder om Stockholm. Även om hans måleri inte helt självklart kan kategoriseras som tillhörande en viss stil, har hans betydelse för modern svensk konst varit stor. Han kan sägas vara en del av den tidiga naivismen, en konströrelse under tidigt 1900-tal som rörde sig tillbaka till barndomen och folkkonsten. Han målade med starka, sprudlande färger, och hämtade stor inspiration från det han såg i sin omgivning och i naturen, som blad och moln. Han inspirerades bland annat av Hilding Linnqvist och Eric Hallström, liksom av den tyska expressionismen och svenskt, medeltida muralmåleri. Han var en mångsidig konstnär som arbetade i många olika medium, bland annat glas, emalj, fresk och gobeläng, och han skapade allt från små tavlor till stora väggmålningar.800px-Acke_Oldenburg_X-et

På den tiden då X:et växte upp i Tumba var det ännu ett nybyggarsamhälle med järnvägsstationen som centralpunkt. Han hjälpte till i sin fars speceriaffär, och det var snickarna och miljön han växte upp i som skulle bli de första motiven i X:ets senare målningar. Han började sin karriär inom målaryrket som lärling till målaren Oscar Strömblad när han var 14 år gammal. Senare utbildade han sig till teckningslärare vid Högre konstindustriella skolan, en utbildning som har var klar med vid 21 års ålder. Han skulle dock inte arbeta som lärare under någon längre tid, utan arbetade istället av och till för Filip Månsson, liksom för konservatorn Allan Norblad. Dessa anställningar varade i omgångar, och under tiden fortsatte han sin utbildning genom att åka på studieresor till Tyskland, Italien och Frankrike. Under hans resor började han producera egen konst, och när han återkom från sina resor kunde han tillsammans med ett flertal andra konstnärer ställa ut dessa verk i en utställning i Göteborgs konsthall som kallades ”Fri konst”. X:ets framgångar som konstnär var i och med detta bara påbörjade, som historien har visat.

Om du tycker om svenska konstnärer som X:et och svensk design, och vill använda dig av det genomgående i ditt hem, kan du till exempel inreda ditt badrum med möbler och toalettstol från svenska företag som Ifö och Gustavsberg. Du hittar ett brett utbud av toalettstolar från båda företagen på Buildor.se.