Svenska konstnärer

Bakgrund

Konst har funnits i världen sedan stenåldern. Då var det hällristningar som var den tidens tavlor. Genom tidsperioderna har det senare utbildats fler och fler konstnärer som har gjort sig kända genom att just måla tavlor. Under renässansen kan man säga att det blev populärt med dyra tavlor och skulpturer. Det ansågs vara en tid av pånyttfödelse där man tog inspiration från antiken. En av de största konstnärerna från denna tiden är Leonardo Da Vinci som målade tavlan Mona Lisa.

Svenska konstnärer

Det har genom åren funnits väldigt många tavlor från olika länder och inte minst från Sverige. Det är heller inte helt omöjligt att du har en tavla som är målad av en svensk konstnär utan att du vet om det. Om du inte kan nämna en känd svensk konstnär behöver du inte känna dig okunnig. Det känns inte som att svenska konstnärer har fått samma uppmärksamhet och spridning som många andra konstnärer i andra länder. I denna artikeln kommer jag nämna några konstnärer som kommer från Sverige.

1) Adolf Ullrik Wertmüller

Trots att detta namn kan verka tyskt är han ändå en svensk konstnär som levde mellan 1751 och 1812. Han fick äran att måla porträtt föreställande drottningen Marie Antoinette både år 1785 och 1788. Målningen från 1785 föreställer Marie med sina barn medan målningen från 1785 endast föreställer henne själv.

2) Albert Engström

Denna konstnär levde mellan åren 1869 och 1940. Han var inte bara konstnär utan författare också. Det skulle man kunna se i de målningar han har gjort. De flesta är inte i färg och han målade inte heller något speciellt motiv utan det föreställer äldre herrar som är ritade med tuschpenna. Kanske har han använt dessa teckningar i sina böcker och reklamaffischer.

3) Alexander Roslin

Denna herre levde mellan åren 1718 och 1793 och var en så kallad porträttmålare. Det innebär att han målade porträtt av människor, kända som okända. Hans portfolio av tavlor innehåller porträtt av bland annat Carl Von Linné, Riksrådet Carl Fredrik Scheffer, kung Gustav III och hans bröder samt en tavla föreställande prinsessan Ulrika Lovisa.

4) Anna Boberg

Som ni kanske märker är detta en kvinna som levde mellan åren 1864 och 1935. Anledningen till att detta är den enda kvinna som nämns är på grund av att det inte fanns särskilt många kvinnliga konstnärer under denna tid. Det var ett mansdominerat yrke liksom de flesta andra yrken var. Hennes tavlor är inte porträtt av personer utan det är landskapstavlor där hon målade av olika miljöer i naturen. Hon målade både tavlor med snö och med sommarmotiv.

Övrigt

Det är inte helt omöjligt att Annas motiv kan få nytt liv genom att sättas på en jultröja. Då hon ofta målade snömotiv kan det hända att hon har målat ett och annat julmotiv också. Jultröjor behöver inte ha tomtar på sig heller. Det räcker med en snöbild med en gran på.