Tre stora svenska konstnärer

Sverige har haft många kända konstnärer genom tiderna. De har inte bara haft betydelse för konsten utan även påverkat hur vi inreder våra hem och kommunicerar med varandra. Från konstnärerna nedan har många hämtat inspiration till både tapeter och julkort. Många svenskar har inte ens insett att de redan har motiv från dessa tre någonstans i sina hem, eller åtminstone något som påverkats av dem.

Carl Larsson

Carl Olof Larsson, som föddes 1853 i Stockholm, är verkligen en av de största svenska konstnärerna vi har haft. De flesta som känner till honom, tänker nog på hans akvareller och bilderna på ett idylliskt familjeliv. Carl Larsson har fungerat som inspiration åt många inredare som hämtat idéer från Carl Larsson-gården, vilken har påverkat många inredningstrender genom åren. Inte minst färgerna på väggarna och olika tapeter, har påverkat oss genom åren. Den som finner inspiration av Carl Larssons sätt att inreda sitt hem, kan testa med olika billiga tapeter för att hitta samma färgskalor. När man ser på Carl Larssons bilder, är det inte undra på att inredare anser denna värld vara en guldgruva. Carl Larsson är känd även som illustratör och har gjort åtskilliga illustrationer i alla möjliga sammanhang. Carl Larsson-gården i Sundborn, är ett av arven han har lämnat efter sig, och dit vallfärdar varje år alla som uppskattar god svensk konst och inredning.

Jenny Nyström

Jenny Nyström föddes 1854 och är nog den som för svenskarna är mest känd, för att ha illustrerat tomten på julvykort. De flesta har säkerligen hållit ett julvykort i handen, som Jenny Nyström illustrerat. De brukar räknas som riktiga klassiker, och har säkerligen format hur många av oss föreställer oss tomten, åtminstone den svenska versionen. Nyström har många illustrationer och målningar på olika håll i landet, via Sveriges olika konstmuseum, så det finns goda chanser att få se hennes verk om man söker lite. Eftersom hon födes i Kalmar finns en slags basutställning med hennes bästa alster på Kalmar läns museum, vilken är väl värt ett besök.

Anders Zorn

Anders Zorn föddes 1860 och räknas som en av våra skickligaste konstnärer. Han är uppskattad långt utanför Sveriges gränser. I början arbetade Anders Zorn med träarbeten, men måleriet fick snart en allt större betydelse i hans konstgärning. När han reste utomlands för att arbeta som konstnär, var det främst England och Spanien han reste till. I Madrid finns därför bland annat mästerverket Kärleksnymf, som verkligen satte honom på konstnärskartan. Många har framhållit hans bländande teknik och det är inte svårt att förstå varför, om man söker på hans målningar på nätet. Det är svårt att föreställa sig hur någon kan få fram så fina nyanser i sitt måleri. Det är något som går utanför det rent fotografiskt avbildade och ger liv åt bilderna.