Kända svenska konstnärer genom tiderna

Inom svensk konst finns det en mängd kända konstnärer både samtida och från förr. Sveriges första konstförening startade 1832 som då hette Konstföreningen i Stockholm som idag heter Sveriges Allmänna Konstförening. Konst är skapade av skulptörer, grafiker och tecknare. Genom konsten uttrycker vi känslor och förmedlar budskap.

Kända nutida svenska konstnärer

Konst i Sverige pryder både skolor, företag, tunnelbanestationer, sjukhus och företag. Konst kan ha många typer av teknik som till exempel akvarell. Norden mest kända akvarellmålare är Lars Lerin som även kallas för ”Akvarellens mästare”. En annan känd nutida konstnär är Ernst Billgren eller kallad som sitt alter ego vid namn ”Wilhelm von Kröckert . Ernst Billgren utmanar betraktaren med tankeväckande motiv på avbildade djur i kläder och drömska, surrealistiska landskap. Vidare ser vi konstnären Oscar Carlsson som med sina vackra oljemålningar och akvareller ställer ut tavlor, ofta på sina egna gallerier. Oscar Carlsson är uppmärksammad på Swedish Art Show och är ett känt namn inom konstvärlden. Konst kan vara vackert, tankeväckande eller provocerande. Har man inte möjlighet att skaffa konst med målade tavlor, kan man med stor fördel köpa unika posters med tryck från kända verk, vackra foton och mycket mer att pryda väggarna med.

Nutida konstnärer inom skulptur och konstinstallationer

Inom skulpturkonsten, är det konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg som toppar listan. Deras samarbete startade år 2004 och Nathalie står för visuell form i lerimitationer, medan Hans Berg skapar musik till konsten. De har tillsammans haft utställningar världen över och även på Swedish Art Show som hölls i Wanås. Vi har en hel del offentlig konst i Sverige att beskåda. En tunnelbanestation som har en riktigt unik konstutsmyckning, är Kungsträdgårdens tunnelbana. Konstnären Ulrik Samuelson har skapat konsten med inspiration från de nuvarande och tidigare palats som funnits tidigare vid Kungsträdgården. Mellan plattformarna står bland annat en krigsgud som tidigare var en del av Riddarhuset. Ett stort namn inom ett annat element av konstformer är Ulrica Hydman-Vallien. Hon är känd för sina unika glasskulpturer med starka färger och hennes glaskonst är mycket uppskattad världen över. Ulrica avled år 2018.

Vad är då egentligen riktigt bra konst? Det finns några bra tips på att känna igen bra konst som kan vara värda att tänka på. Konst kan även vara visuella verk i form av installations-, video- och performancesverk. En mycket känd konstnär inom denna konstform är Klara Lidén. Utställningarna presenterar kroppen, staden utifrån de offentliga och privatas gränser samt arkitektur. Klara Lidén är idag en av de högst rankade konstnärerna i Sverige.

En av Sveriges genom tiderna mest framstående konstnärer, är Gösta Adrian-Nilsson även kallad GAD. Gösta växte fram som en av Sveriges största konstnärer under 1900-talets första hälft. Gösta Adrian-Nilssons stil var futuristisk och konstverken är gestaltade inom begreppet kubism och expressionism. Hans unika konstverk går högt i värde på kända auktionsverk. Inom kungliga familjen hade vi Prins Eugen som blev en stor, erkänd konstnär. Konstmuseum Prins Eugens Waldermansudde, består av en stor samling med prinsens skapelser och prins Eugens kända ateljé ligger högst upp på Waldermarsudde i slottet. Några av våra andra kända svenska konstnärer genom tiderna, är Carl Larsson med sina alster av kurviga kvinnor och svenska landskap, Jenny Nyström som gav tomten ett ansikte, eller Bengt Lindström med sina expressiva och modernistiska oljemålningar. Konst är en gränslös, skapande process som ger oss inspiration och ramar in vår tillvaro med lite extra färg och form.